ПРОЕКТ „БЪРЗИ, ЗДРАВИ И УМНИ”

Проектът „Бързи, здрави и умни”, по който работиха съвместно районната администрация на район „Подуяне“ и децата от детските градини на района,  се реализира в подкрепа на инициативата – „София – Европейска столица на спорта 2018 г.“.   Той е финансиран от Програма за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото  възпитание и спорта на Столичната община.

Проектът „Бързи, здрави и умни“ , по който работиха съвместно районната администрация на район „Подуяне“ и децата от детската градина на района, се реализира в покрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта 2018 година“. Той е финансиран от от Програма за изпълнение на общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.

Децата от IV ПГ в ДГ № 177 ,, Лютиче“ също взеха участие в този проект. Техните педагози и родители с готовност откликнаха на чудесната възможност за съдействие за укрепване физическото здраве и духовно развитие на бъдещите първокласници.

Заедно с позитивните и забавни преживявания, този проект предостави на децата мотив да се стремят към по- добри постижения чрез проява на физически и волеви качества, засили увереността им в собствените сили; подтикна ги да действат съвместно като отбор, ръководени от обща цел и краен резултат; като отбор, ръководени от обща цел и краен резултат; да проявяват другарство, взаимопомощ, емпатия и разбирателство.

На 31 октомври 2017 г., в навечерието на 1 ноември Деня на народните будители, те участваха във финалните състезания.

91 ДГ „Слънчев кът“ гостоприемно прие малките спортисти от ДГ №20, ДГ №92 и ДГ №177.

Децата в отборите от четирите детски заведения превърнаха този ден в светъл и ведър празник, изпълнен със спортен дух, с удоволствие и радост от общуването с връстници.

Трогателен бе начинът, по който шестгодишните разказваха за народните будители. В думите им усетихме силния дух на България. Те ни припомниха какво ни свързва, кога и с какво са се гордеели нашите прадеди, за да се гордеем и ние днес.

Участието в проекта „Бързи, здрави и силни“ донесе удовлетворение и незабравими емоции за всички нас.

Авторски текст към проекта.

Бързи, здрави , умни-

какви красиви думи!

От тях са вдъхновени отборите строени.

За спортни „битки” нови

децата са готови.

/Че кой ли не обича

да скача и да тича?/

През конуси, тунели

те втурват се умело,

та гол да отбележат

в преплетените мрежи.

Днес чустват се сплотени

и  малки, и големи.

Да, спортът всички прави

по-весели и здрави!

А после с думи свои

разказват за герои –

будители  народни –

велики, ала скромни.

Да знаем, да ги помним,

да пазим  свободата,

за да растат щастливи

в България  децата!

Автор Г.Симеонова –
учител в ДГ №177 „Лютиче”